Dubai COP28 İklim Zirvesi’nde unutulmaz bir deneyim Sürdürülebilir bir gelecek için yeni adımlar
COP İklim Zirvesi, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) doğrultusunda, her yıl düzenlenen ve üye ülkelerin hedeflerini belirleme, sorumluluklarını tanımlama ve iklim önlemlerini değerlendirme fırsatı sunan önemli bir etkinlik. UNFCCC’nin 1992’de Rio Zirvesi’yle başlayan yolculuğu ve 2015’te Paris Anlaşması ile zirveye ulaşan süreci, küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 1.5°C üzerinde sınırlamayı ve mevcut iklim değişikliği etkilerine uyum sağlamayı hedefliyor.
Bu yıl Dubai’de düzenlenen COP28 İklim Zirvesi, küresel iklim değişikliği mücadelesinde önemli bir dönüm noktasıydı. 1971’den beri iklim gündemini destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri’nin ev sahipliği yaptığı COP28 İklim Zirvesi’nde, küresel karbonsuzlaştırma girişimi olarak 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma ve enerji verimliliği hızını iki katına çıkarma kararı alındı. 118 ülkenin imzası ile bu tarihi karar, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım oldu. Böylece BAE, bu zirvede enerji ve sürdürülebilirlik sektörlerindeki liderliğini bir kere daha sergilemiş oldu.
İki gün, bir panel ve onlarca görüşme
Zirvede, “MÜSİAD Üyelerinin Perspektifinden İklim Değişikliği Nedir ve Neler Yapılmalıdır?” panelini yönetme onuruna sahip oldum. Bu deneyim benim için sadece bir panel moderasyonundan çok daha fazlasıydı.
Türk Pavillionu’nda gerçekleşen panele, ana konuşmacı olarak katılan Lisa Guarrera (OMEC İzleme ve Modelleme Bölümü Direktörü) konuşmasında ‘Akdeniz Enerji Perspektifleri ve Türkiye’ye Odaklanma’ konusunu ele aldı. Panelistlerimizden Altuğ Karataş ‘MÜSİAD İklim Değişikliği Manifestosu ve Sanayide Enerji Verimliliği Uygulamaları’, İsmail Hakkı Karaca ‘Şehirleri Karbon Nötr Hale Getirmek İçin MÜSİAD Modeli’, Serhat Kısakürek ‘Türkiye’de Finansal Sürdürülebilirlik Riskleri ve Fırsatları’ ve Sezai Uzun ‘Türkiye Modeli Karbon Kredileri ve Yeşil Sertifika’ konularında önemli bilgiler paylaştı. MÜSİAD özel oturumunda, iklim değişikliğinin etkisini azaltacak sürdürülebilirlik faaliyetlerini tüm dünyaya UAE’den aktarma fırsatı bulduk.
Zirvede, aralarında Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Zimbabve Cumhurbaşkanı Emmerson Dambudzo, Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Ahmed, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva’nın da bulunduğu birçok cumhurbaşkanı ve bakan ile tanışma ve sohbet etme fırsatı buldum. İki gün gibi kısa bir sürede tanıştığım, bir araya gelip sohbet etme imkanı bulduğum cumhurbaşkanı, bakan ve diğer pek çok devlet yöneticileri ile fikir alışverişinde bulunmak zirvenin en kıymetli anlarıydı benim için.
COP28 İklim Zirvesi sonunda, Dubai’nin bayrağı Bakü’ye devrettiğini ve COP29’un Azerbaycan’da gerçekleşeceğini belirtmekte fayda var. COP29’un ev sahipliğine dair tartışmalar iki hafta sürdü. Doğu Avrupa grubunda yaşanan anlaşmazlıklar, Moskova’nın Bakü’nün başvurusunu desteklemesiyle çözüldü.
Sonuç olarak…
COP28, sadece bir zirve olmanın ötesinde, küresel iklim mücadelesinde birlik ve iş birliğinin gücünü gösteren bir platformdu. Zirve, iklim değişikliğiyle mücadelede atılacak yeni adımlar ve küresel işbirliklerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Geleceğimiz için daha sürdürülebilir ve yeşil bir dünya inşa etme yolunda hep birlikte ilerlememiz gerektiğini unutmamalıyız.
Copyright © 2024. All Rights Reserved.